Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

3ο εξάμηνο

Μερικές συμβουλές για εσάς που αρχίζετε το 2ο έτος

Ασφαλιστικό Δίκαιο (4 ώρες/εβδομάδα)

Ένα καθαρά θεωρητικό μάθημα. Με τις αλλαγές που έγιναν από φέτος θα διδάσκεται από την Αρ. Σινανώτη, οπότε δεν ξέρω πως θα εξεταστεί στο τέλος.
Πέρυσι, είχες επιλογή να γράψεις έιτε την ερωτήση θεωρίας έιτε το πρακτικό (αν θυμάμαι καλά). Οι ερωτήσεις θεωρίας είναι ερωτήσεις σύντομης ανάπτυξης που βρίσκονται μέσα στο βιβλίο. Το πρακτικό είναι ουσιαστικά μία λίγο extreme περίπτωση μέσα από τη καθημερινότητα που πρέπει να γράψεις τι θα συμβεί.
Υπάρχουν σημειώσεις στο internet από τότε που διδασκόταν το μάθημα από τον Μ. Νεκτάριο.( http://www.unipi.gr/faculty/nektar/index.htm)

Δημογραφία (4 ώρες/εβδομάδα)

Κανονικά διδασκόταν στο 4ο εξάμηνο μόνο από την Γ.Βερροπούλου. Πλέον μάθημα του 3ου εξαμήνου, που διδάσκεται και από τον Κ. Τσίμπο. Το πρώτο μάθημα από το πεδίο της Δημογραφίας και μια εισαγωγή σε αυτό. Μάθημα που συνδυάζει και θεωρία και πράξη. Έξι κεφάλαια σαν ύλη και ειδικότερα τα κεφ. 3-θεωρία+ασκήσεις,4-ασκήσεις,7-ασκήσεις,9-θεωρία+ασκήσεις πολύ σημαντικά. Οι τελευταίες διαλέξεις είναι επαναληπτικές και πολύ σημαντικές. Μπορείς εύκολα να μπερδευτείς στο συγκεκριμένο μάθημα λόγω των τύπων- δεικ τών που έχει(αμέτρητοι!!). Από τα εύκολα μαθήματα του εξαμήνου αλλά όχι αμεληταίο.

Προαπαιτούμενες γνώσεις για την ομαλή παρακολούθηση: Περιγραφική στατιστική (κατανομές συχνοτήτων, μέτρα κεντρικής τάσης, θέσης, διασποράς, γραφικές απεικονίσεις). Βασικές αρχές πιθανοτήτων (υπόβαθρο λυκειακών σπουδών).


Εισαγωγή στη Λογιστική (4 ώρες/εβδομάδα)

Η πρώτη επαφή των φοιτητητών του Στατιστικού στη Λογιστική. Όσοι από εσάς ενδιαφέρεστε να πάρετε αρκετά μαθήματα από το πεδίο ΟΙΚ και μετέπειτα ίσως και να εργαστείτε στον τομέα των Οικονομικών είναι ένα πολύ σημαντιό μάθημα. Μπορεί να φαίνεται απλό αλλά αν δεν μπείτε στο νόημα της Λογιστικής, θα σας δυσκολέψει πολύ. Το μάθημα διδάσκεται από την Αικ. Πανοπούλου με τον ίδιο τρόπο που έκανε και τη Μικροοικονομική θεωρία (1ο εξάμηνο). Διαφάνειες κατά τη διάρκεια της διάλεξης, οι οποίες ανεβαίνουν μετά στο internet. Κατά τη γνώμη μου δεν βγαίνει μόνο αν καθήσετε στο τέλος να το διαβάσετε. Θέλει πολύ εξάσκηση. H εξέταση είναι συνήθως 2 ασκήσεις (Ημερολόγιο/Ισολογισμός)



Πιθανότητες ΙΙ (5 ώρες/εβδομάδα)

Το δυσκολότερο μάθημα του εξαμήνου και βασικό μαθημα για επόμενα εξάμηνα. Απαραίτητη προυπόθεση για την παρακολούθηση του είναι να έχετε αφομοιώσει καλά τις Πιθανότητες Ι (κατανομές). Θέλει διάβασμα και παρακολούθηση. Μέχρι το 3ο κεφάλαιο τα πράγματα πάνε καλά. Μετά μπαίνουν τα δύσκολα. Γενικά θα σας πρότεινα όσο μπορείτε να μη χάσετε πολλές παραδόσεις κατα τη διάρκεια του εξαμήνου. Στο internet(e-class) υπάρχουν και δείγματα της εξέτασης και προτεινόμενες ασκήσεις.

Προαπαιτούμενες γνώσεις για την ομαλή παρακολούθηση: Μαθηματικό υπόβαθρο λυκειακών σπουδών, γενικευμένα ολοκληρώματα, πολλαπλά ολοκληρώματα, σειρές. Επίσης κρίνεται απαραίτητο, πριν την παρακολούθηση του μαθήματος, να έχει ολοκληρωθεί η επιτυχής παρακολούθηση του μαθήματος «Πιθανότητες Ι».


Χρηματοοικονομικά Μαθηματικά (4 ώρες/εβδομάδα)

Το συγκεκριμένο μάθημα έχει μικρή ύλη, σε σχέση με κάποια άλλα, αλλά έχει ενα βαθμό δυσκολίας. Θέλει παρακολούθηση, και όχι μόνο για την αφομοίωση της ύλης αλλά και επειδή αν συμμετέχεις παίρνεις bonus βαθμούς! Σίγουρα θα σας χρειαστούν καλές σημειώσεις γιατί το βιβλίο κατα τη γνώμη δεν σε βοηθάει και πολύ. Στην εξέταση του, αν θυμάμαι καλά μέσα στις ασκήσεις υπάρχουν και ερωτήσεις θεωρίας. Αν παρακολουθείτε δεν θα αντιμετωπίσετε κάποια ιδιαίτερη δυσκολία.


ΥΓ: Παρακαλώ και τους υπόλοιπους φοιτητές, από 3ο έτος και πάνω να γράψουν ως comment όποια παρατήρηση έχουν για τα μαθήματα του 3ου εξαμήνου ώστε να βοηθήσουμε τα παιδιά του 2ου έτους.
.

3 σχόλια:

  1. Υπαρχει περιπτωση να γραψεις κατι αντιστοιχο και για τα υπολοιπα εξαμηνα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπάρχει περίπτωση να γράψεις κάτι και για τα μαθήματα επιλογής του 3ου εξαμήνου?
    Βασικά το μάθημα που με ενδιαφέρει είναι η πραγματική ανάλυση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή