Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2011

«Κούρεμα» της αγοράς το «κούρεμα» του χρέους, εκτιμούν οι έμποροι

Οι αντιδράσεις για το κούρεμα

Το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατα 50%, αυτόματα σημαίνει και «κούρεμα» της εμπορικής δραστηριότητας, εκτιμάει ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Β. Κορκίδης (ΕΣΕΕ). Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΕΒΕΑ) Κ. Μίχαλος από την πλευρά του, θεωρεί ότι το «κούρεμα» θα οξύνει το ήδη μεγάλο πρόβλημα παροχής ρευστότητας στην ελληνική αγορά και θα τινάξει στον αέρα το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Τέλος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Ανδρ. Ανδρεάδης δήλωσε πως δεν υφίσταται κανένας λόγος πανηγυρισμών.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Β. ΚορκίδηςΟ πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Β. Κορκίδης«Είναι απορίας άξιο πώς θα μπορέσουν πλέον οι μικρές και μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις να ανταγωνιστούν τις πολυεθνικές, οι οποίες διαθέτουν τις εγγυητικές ευρωπαϊκών τραπεζών και τις "πλάτες" των μητρικών τους εταιρειών», είπε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.
Ο Β. Κορκίδης τονίζει στη δήλωσή του ότι το πρόβλημα ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας δεν θα περιοριστεί μόνο στις ανάγκες χρηματοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα και στο κομμάτι του εξωτερικού εμπορίου, το οποίο θα τα μετακυλήσει στην εσωτερική αγορά. Κι αυτό διότι τόσο για τις εισαγωγές, όσο και τις εξαγωγές οι εγγυητικές των ελληνικών τραπεζών είναι απαραίτητες είτε για πληρωμή, είτε για καλή εκτέλεση μιας παραγγελίας.


Δυστυχώς, συνέχισε ο Β. Κορκίδης, μετά την ελεγχόμενη χρεοκοπία αυτές θα καταλήξουν «κουρελόχαρτα», όταν οι δικαιούχοι είναι Έλληνες, και θα θεωρούνται πλέον και επίσημα από τους οίκους του εξωτερικού κατά το ήμισυ αναξιόπιστοι και αφερέγγυοι και θα χαθεί και το τελευταίο ίχνος εμπιστοσύνης που έχει απομείνει για την ελληνική αγορά. Αυτή η αντιμετώπιση, όπως σημειώνει, θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε κλάδους του εμπορίου όπως του αυτοκινήτου, του ηλεκτρολογικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, των φαρμάκων, των τροφίμων, των πρώτων υλών και των βιομηχανικών προϊόντων, όπου οι αντίστοιχες επιχειρηματικές δραστηριότητες εξαρτώνται αποκλειστικά από εισαγωγές.


Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος δήλωσε ότι: «Το κόστος από το hair cut της τάξης του 50% θα βαρύνει κατά τα φαινόμενα κυρίως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και τα ασφαλιστικά ταμεία, οξύνοντας το ήδη μεγάλο πρόβλημα παροχής ρευστότητας στην ελληνική αγορά και τινάζοντας στον αέρα το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, με δυσμενέστατες συνέπειες στις συντάξεις, αλλά ακόμα και στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ενώ μεγάλο ζητούμενο αποτελεί η παράμετρος της εποπτείας και ο τρόπος που θα υλοποιηθεί».


Ο Κ. Μίχαλος συμπλήρωσε ότι αφού επί της ουσίας δεν έχουν συμφωνηθεί συγκεκριμένες τεχνικές παράμετροι δεν μπορεί να εξαχθεί ασφαλές συμπέρασμα αν η χθεσινή Σύνοδος Κορυφής κατέληξε σε... μισή λύση και κατέληξε ότι όπως είναι αναμενόμενο, η μεγάλη αγωνία του επιχειρηματικού κόσμου παραμένει και η αβεβαιότητα για το μέλλον αυξάνεται.
«Δεν υφίσταται κανένας λόγος πανηγυρισμών από κυβερνητικής πλευράς επειδή απλά απεφεύχθη η ανεξέλεγκτη χρεοκοπία», τονίζει με ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Ανδρ. Ανδρεάδης.


Όπως υπογραμμίζει, η χώρα μας εισέρχεται σε μία εξαιρετικά δύσκολη και επίπονη δεκαετή περίοδο προσαρμογής, στη διάρκεια της οποίας καλείται να μετατρέψει τη μέχρι σήμερα «σοβιετικού τύπου» οικονομία της σε ανταγωνιστική οικονομία σύγχρονης ευρωπαϊκής χώρας.


Η επανεκκίνηση της οικονομίας με την ταχύτατη προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, τη μείωση της υπερφορολόγησης και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με τρόπο ώστε να αποφευχθεί η επαναφορά τους στο αρτηριοσκληρωτικό δημόσιο μοντέλο προηγούμενων δεκαετιών, πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής μετά τη χθεσινή συμφωνία για το ελληνικό χρέος, όπως αναφέρει στη δήλωση του.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου