Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

1ο εξάμηνο

Καλωσορίζοντας τους πρωτοετείς στο τμήμα μας, που ακόμα δεν έχουν εικόνα των μαθημάτων και γενικότερα του τι γίνεται στη σχολή σας παραουσιάζω μερικά βασικά πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το επερχόμενο εξάμηνό σας.

Περιγραφική Στατιστική (5 ώρες/βδομάδα)

Είναι ένα μάθημα που όσοι από εσάς επέλεξαν τη σχολή και λόγω των Μαθηματικών Γενικής πολύ θα αγαπήσουν. Σχετικά εύκολο στην αρχή. Τα πρώτα κεφάλαια είναι ουσιαστικά μια συνέχεια των Μαθηματικών Γενικής. Στη πορεία δυσκολεύει λίγο αλλά γενικά δεν το λες και ακατόρθωτο σαν μάθημα. Κατά πάσα πιθανότητα θα έχει μια εργασία η οποία με λίγο διάβασμα βγαίνει και βοηθάει πολύ στο βαθμό
Σε αυτούς που το επίθετό τους αρχίζει από Α-Κ θα έχουν τον Πολίτη. Είναι καλός καθηγητής και διορθώνει με επιείκεια. Για τον Τζαβελά δεν ξέρω πολλά αν και μου έκανε εντύπωση το γεγονός ότι πολύ που το επίθετο τους άρχιζε απο Λ-Ω ερχόντουσαν στο Πολίτη

Προαπαιτούμενες γνώσεις για την ομαλή παρακολούθηση: Μαθηματικό υπόβαθρο λυκειακών σπουδών.(Μαθηματικά Γ.Π.)

Απειροστικός Λογισμός Ι (5 ώρες/βδομάδα)

Το δυσκολότερο μάθημα του εξαμήνου, από τα δυσκολότερα γενικά της σχολής. Τα κομμάτια της ύλης που καλύπτει είναι αρκετά δύσκολα και όχι μόνο για τους φοιτητές του 1ου εξαμήνου. Χρειάζεται καθολική παρακολούθηση και συγκέντρωση κατά τη διάρκεια του μαθήματος-κάτι το οποίο δεν είναι τόσο εύκολο όσο φαίνεται γιατί ο Σεβρόγλου επιλέγει κυρίως πρωινές ώρες για μάθημα(8-10,8-11). Σίγουρα θέλει πολύ διάβασμα και υπομονή. Λογικά θα έχει μία εργασία ή κάποια πρόοδο.
Βέβαια το επόμενο εξάμηνο δεν θα είναι και πολύ χαρακτηριστικό λόγω καταλήψεων-απεργιών που σημαίνει ότι θα είναι πιο μικρό.

Προαπαιτούμενες γνώσεις για την ομαλή παρακολούθηση: Μαθηματικό υπόβαθρο λυκειακών σπουδών (Μαθηματικά Κατεύθυνσης).
…και πολύ πολύ διάβασμα θα συμπλήρωνα.


Εφαρμοσμένη Γραμμική Άλγεβρα (5 ώρες/βδομάδα)

Μετα τον Απειροστικό Λογισμό σίγουρα το πιο δύσκολο του εξαμήνου μιλώντας πάντα για την ύλη που καλύπτει. Πίνακες, ορίζουσες, Γραμμικά Συστύματα, ευκλείδιος χώρος κλπ. Γενικότερα άποψη μου είναι ότι αν μπεις στο κλίμα του μαθήματος δεν έιναι και ακατόρθωτο, Και αυτό με τη σειρά του θέλει πολύ παρακολούθηση. Ο Κυριαζής στη χρονιά μου δεν παρέδωσε ποτέ οπότε δεν μπορώ να εκφέρω άποψη.

Προαπαιτούμενες γνώσεις για την ομαλή παρακολούθηση: Μαθηματικό υπόβαθρο λυκειακών σπουδών.


Εισαγωγή στην Ασφάλιση (4 ώρες/βδομάδα)


Αρκετά γενικό και θεωρητικό μάθημα. Η παρακολούθηση του σχετικά εύκολη και συνάμα λίγο βαρετή λόγω της φύσης του μαθήματος. Στη χρονιά μου ένα χαρτί παρουσιών πέρναγε κατά καιρούς το οποίο υποτίθεται σου έδινε extra βαθμούς. Επίσης υπήρξε μια πρόοδος στη μέση του εξαμήνου η οποία κάλυπτε τη μισή ύλη κάτι που βοηθάει γενικότερα γιατί σε υποχρεώνει να διαβάσεις μέσα στο εξάμηνο κάτι που κάνει πιο έυκολη την εξεταστική. Στο τέλος το μάθημα εξετάζεται με 50 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής οι οποίες όμως δεν μπορύν να χαρακτηριστούν και ως πανεύκολες. Γενικότερα, ένα βατό μάθημα από έναν καθηγητή που δεν έχει σκοπό να σας κόψει.

Μικροοικονομική Θεωρία (4 ώρες/βδομάδα)

Όσοι από εσάς κάνατε ΑΟΘ στη γ’ λυκείου ξέρετε ένα δυο πράγματα για τη μικροοικονομική θεωρία. Δεν είναι και απαραίτητο εφόδιο όμως για να μπορέσεις να παρακολουθήσεις/περάσεις αυτό το μάθημα. Η δυσκολία αυτού του μαθήματος κατά τη γνώμη μου έιναι η μεγάλη ύλη που καλύπτει. Η παράδοση του μαθήματος γίνεται από slides στον υπολογιστή τα οποία στη συνέχεια ανεβαίνουν και στο internet(epikouros.unipi.gr). Η εξέταση γίνεται μέσω μικρών ασκήσεων (5x2 μονάδες) τις οποίες για να λύσεται έιναι απαραίτητη η γνώση και της θεωρίας.

Εργαστήριο Υπολογιστών (4 ώρες/βδομάδα)

Το μόνο μάθημα του πρώτου εξαμήνου που η παρακολούθηση είναι υποχρεωτική. Τουλάχιστον οι δύο ώρες από τις τέσσερις, λόγω εργαστηρίου. Οι άλλες δύο είναι θεωρητική διδασκαλία. Τυπικά, στις δύο απουσίες στο εργαστηριο δεν επιτρέπεται να δώσεις στο τέλος του εξαμήνου. Εφόσον πάτε λοιπόν στα εργαστήριο δεν έχετε τίποτα να φοβάστε στην εξεταστική. Οι ίδιες ασκήσεις που κάνετε μαζί με τη βοήθεια του καθηγητή είναι και το θέμα της εξέτασης στο τέλος, στην οποία θα εξεταστείτε στον υπολογιστή για 30 λεπτά πάνω σε μια άσκηση που θα καλύπτει την ύλη όλων όσων διδάχθηκαν. Οι ασκήσεις ανεβαίνουν στο internet (http://www.unipi.gr/faculty/kofidis/ey/lab/computerlab_exercises.htm). Πρέπει να θεωρείτε το «σιγουράκι» της εξταστικής και ένα μάθημα στο οποίο θα μάθετε πάρα πολλά πράγματα για το Εxcel. Βέβαια χρησιμοποιούνται πολύ τύποι οι οποίοι διδάσκονται παράλληλα στη περιγραφική στατιστική και σε περίπτωση εργασίας στο μάθημα της στατιστικής σίγουρα θα σας βοηθήσει.


ΥΓ1: Παρακαλώ και τους υπόλοιπους φοιτητές, από 2ο έτος και πάνω να γράψουν ως comment όποια παρατήρηση έχουν για τα μαθήματα του 1ου εξαμήνου ώστε να βοηθήσουμε τα παιδιά του 1ου έτους.
ΥΓ2: Μετά και την υπενθύμιση ενός φίλου, θεωρώ απαραίτητο από όλους τους πρωτοετής να διαβάσουν τον Οδηγό Σπουδών. Αφενός για να καταλάβουν πως να επιλέξουν στο μέλλον τα επιλογής τους(πεδία,διδακτικές μονάδες κτλ)για να πάρουν πτυχία και αφετέρου άλλες δυνατότητες που προσφέρει το τμήμα μας.

11 σχόλια:

  1. μια διορθωση,.στην μικροοικονομια θυμαμαι εχει 10 ασκησεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΟΝΟ ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ, ΕΤΣΙ; ΩΡΑΙΑ! 27 ΩΡΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ. ΠΑΛΕΥΩΝΤΑΙ. ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΑΥΤΑ ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΜΑΣ ΤΑ ΠΟΥΝ ΚΑΙ ΕΚΕΙ. ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΟΥ ΑΠΟΨΗ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΛΕΤΕΤΑΙ ΤΟ ΚΑΘΕ ΜΑΘΗΜΑ ΠΟΣΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ ΘΕΛΕΙ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ. ΑΓΧΩΤΙΚΟ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ. ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΑΦΟΥ ΕΙΔΑ ΚΑΠΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ BLOG ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΑΞΕΙ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. to prwto etos xreiazetai parakolouthisi!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΟ ΞΕΡΩ ΦΙΛΕ ΜΟΥ!!!! ΔΕΝ ΣΚΟΠΕΥΩ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΤΑΩ!!! ΣΕ ΟΛΑ ΘΑ ΠΑΤΩ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΣ!!!! ΓΙΑΤΙ ΑΠΟ ΟΣΟΥΣ ΑΚΟΥΩ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΑ ΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑ ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΠΩΣ ΔΕΝ ΠΑΤΗΣΕ Ή ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΣΕ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. stin efarmosmenh grammikh algebra ti ennoeis den paredwse pote?
    kai kati pou polloi rwtane kai to exw kai egw aporia(akuro me ta parapanw)
    pote ksekiname re seis? :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δε γνωρίζω τι θέλει να πει ο Ηρακλής.. Μάλλον ότι την διδασκαλία την έκανε άλλος καθηγητής;
    Λογικά στις 24 ξεκινάμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στη μικρο πρέπει να έχει δίκιο ο φίλος. 10 ασκήσεις είναι. Δεν θυμόμουνα καλά.
    Το διάβασμα που θέλει κάθε μάθημα είναι πολύ σχετικό. Εγώ μπορεί ένα μάθημα να θέλω 10 μέρες να το διαβάσω και κάποιος άλλος να το βγάζει σε 1 μέρα. Στη παραπάνω ανάρτηση απλά γράφω κάποια σκέψεις-εμπειρίες δικές μου που πιστεύω ότι μπορούν να βοηθήσουν εσάς τους πρωτοετής και εγώ θα ήθελα κάποιος να μου είχε πει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Για την εφαρμοσμένη εννοώ ότι τον ίδιο το Κούτρα δεν τον είδα ποτέ να παραδίδει! Ερχόταν ένας βοηθός του, ο Κορρές. Αρκετά καλός και αναλυτικός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. οταν βαλει εργασια ο καθηγητας στον απειροστικο λογισμο 1 μπορει να την ανεβασει καποιος στο blog γιατι ειμαι δευτεροετης και δεν θα πηγαινω στις παραδοσεις του.ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. να κανω μια ερωτησηση σε εμας φετος στην ανακοινωση των υπολογιστων γραφει οτι ο κάθε φοιτητής παρακολουθεί ένα δίωρο τη βδοµάδα. , δηλαδη οι ωρες μειωθηκαν και τωρα εχουμε 25 ωρες την εβδομαδα συνολικα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. από ότι είδα και εγώ στην ανακοίνωση που βγήκε πρέπει να έχετε μόνο ένα 2ωρο. δεν είδα πουθενά τα "θεωρητικά" μαθήματα. κάνε μια ερώτηση βέβαια και στο εργαστήριο για σιγουριά

    ΑπάντησηΔιαγραφή