Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Ε-βιβλιοθήκη σημειώσεων

Μία ανακοίνωση από την Π.Α.Σ.Π.

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι σημειώσεις που παρέχουν οι παρατάξεις στα τραπεζάκια τους για τα μαθήματα είναι πάντα πολύ χρήσιμες. Η πρωτοποριακή ιδέα όμως έρχεται από την ΠΑΣΠ Πα.Πει. η οποία δημιούργησε την πρώτη ηλεκτρονική βιβλιοθήκη σημειώσεων η οποία είναι όμως προσβάσιμη σε όλους, και όχι μόνο σε μέλη της ΠΑΣΠ.
  • Η e-βιβλιοθήκη αυτή περιέχει:
  • Ανακοινώσεις μαθημάτων και τμήματος
  • Περιγραφές μαθημάτων
  • Προτεινόμενα θέματα (SOS)
  • Ύλη μαθημάτων
  • Παλαιότερα θέματα εξεταστικών
  • Σημειώσεις παράδοσης
Επίσης υπάρχει η δυνατότητα ανταλλαγής αρχείων (σημειώσεις , διαφάνειες κτλπ).

Σκοπός της ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης είναι να βοηθήσει πραγματικά τους φοιτητές με το διάβασμα τους. Η διαδικασία εγγραφής είναι εύκολη: Ο χρήστης για να έχει πρόσβαση στην ηλεκτρονική βιβλιοθήκη χρειάζεται να δηλώσει ένα username,password,e-mail και στη συνέχεια μπορεί να κάνει την εγγραφή στο μάθημα που τον ενδιαφέρει.

Συμπερασματικά κάθε φοιτητής του Πανεπιστημίου Πειραιά μπορεί να αποκτήσει μια πλήρης εικόνα για το κάθε μάθημα αλλά και μέσω της ανταλλαγής αρχείων μπορεί να δημιουργηθεί μια ηλεκτρονική-επιστημονική περιοχή συζητήσεων για πανεπιστημιακά μαθήματα.

Η υπηρεσία είναι σε πιλοτικό στάδιο, καθώς θα προστεθούν κι άλλες δυνατότητες.

http://library.pasp-papei.gr/

2 σχόλια:

  1. Θα διαφωνήσω με την φράση «Όλοι γνωρίζουμε ότι οι σημειώσεις που παρέχουν οι παρατάξεις στα τραπεζάκια τους για τα μαθήματα είναι πάντα πολύ χρήσιμες.» Ναι όλοι γνωρίζουμε…πόσο απαρχαιωμένες είναι! Υπάρχουν πλέον ηλεκτρονικές πλατφόρμες όπου οι διδάσκοντες ανεβάζουν τις σημειώσεις των μαθημάτων, σε ηλεκτρονική μορφή και οι παρατάξεις δεν χρειάζεται πλέον να καταστρέφουν τόσο μεγάλες δασικές περιοχές για να εκτυπώνουν το σήμα τους πάνω σε πάκους από χαρτιά.

    Το αξιοσημείωτο, όμως είναι ότι η συγκεκριμένη παράταξη ανακοίνωσε την λειτουργία της «ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης», μόλις 23 μέρες αφού έγινε γνωστή η δημιουργία του Wiki (https://students.cs.unipi.gr/wiki/index.php) για το τμήμα της πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, που έχει τον ίδιο σκοπό με την εν λόγο ¨βιβλιοθήκη» (αν και περιορίζεται για το τμήμα πληροφορικής). Έχει φτιαχτεί με πρωτοβουλία απλών φοιτητών (όχι παράταξης) ακολουθώντας το παράδειγμα συναδέλφων. Ο κάθε φοιτητής έχει την δυνατότητα να μοιραστεί τις πληροφορίες του με τους υπόλοιπους, χωρίς να χρειαστεί να εγγραφεί.

    Επίσης δεν υπάρχει κάποια πρωτοτυπία στο όλο εγχείρημα αφού από τον Ιανουάριο του 2006 οι φοιτητές της σχολής των Ηλεκτρολόγων μηχανικών και μηχανικών υπολογιστών του ΕΜΠ έχουν φτιάξει wiki (https://students.cs.unipi.gr/wiki/index.php) με το σκοπό να δημιουργηθεί μια δεξαμενή πληροφοριών για την σχολή τους.

    Πότε θα βαρεθούν οι παρατάξεις να «πρωτοτυπούν» βασιζόμενοι στις ιδέες των άλλων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βασικά το προβλημά σου είναι ότι το έκανε μια παρατάξη αυτό .

    Ας πάμε λίγο στα υπολοιπα. Με μια απλή αναζήτηση θα δεις ότι τα μαθήματα δημιουργήθηκαν αρχές οκτωβριου αλλα προφανώς για να δώσεις κάτι στο κοινό πρέπει πρώτα να δείς εάν λειτουργεί ( απλή λογικη λέγεται ) . Μιας που αναφέρθηκες στην πληροφορική θα ξέρεις οτι όλα σχεδόν τα λογισμίκα βγαινουν σε alpha,beta , stable version....

    Η πρωτοτυπία είναι ότι δεν το κάνει το πανεπιστημίο (ασε που έχουμε δεί πόσο στοιχίζει για ενα πανεπιστήμιο μια τετοια ενέργεια παρόλο που ολη η πλατφόρμα είναι ανοιχτού κωδικα.)αλλά μία ομαδά ατόμων που στην προκειμένη περίπτωση είναι η ΠΑΣΠ
    ( έσενα σε ενοχλεί που είναι παράταξη προφάνως ξαναλέω).

    Αμα ήταν μια ανεξάρτητη προσπάθεια θα έλεγες μπράβο και όλοι το γνωρίζουμε. Προφάνως όταν θα ολοκληρώσω όλη την αναβάθμιση δεν θα μοιάζει με τίποτα άλλο για να μπορείς να γράψεις το ανούσιο σχολιό σου ηλέκτρα!


    ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΔΑΚΗΣ
    ΜΕΛΟΣ ΠΑΣΠ
    ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή