Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Ολοκληρώθηκε η πορεία που πραγματοποίησαν στο κέντρο της Αθήνας φοιτητικοί σύλλογοι και καθηγητές ΑΕΙ και ΤΕΙ, οι οποίοι αντιδρούν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την Ανώτατη Εκπαίδευση που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή.

Λίγο πριν τις 14:00 ξεκίνησε η πορεία διαμαρτυρίας από τα Προπύλαια με κατεύθυνση τη Βουλή, όπου σημειώθηκε ένταση, όταν κάποιοι από τους διαδηλωτές επιχείρησαν να διασπάσουν τον κλοιό των αστυνομικών επί της Βασ. Σοφίας, ωστόσο απωθήθηκαν από τους άντρες της ΕΛ.ΑΣ.

Στο συλλαλητήριο είχαν αποφασίσει να συμμετέχουν επίσης η Διδασκαλική Ομοσπονδία και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών, ενώ κάλεσμα συμμετοχής απηύθυνε χθες και η ΑΔΕΔΥ.

Μετά το τέλος της πορείας φοιτητικοί σύλλογοι έχουν προγραμματίσει συνέλευση στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών στα Προπύλαια, η οποία τελεί τις τελευταίες ημέρες υπό κατάληψη.

Συλλαλήτηρια και πορείες έχουν προγραμματιστεί και για απόψε στις 19.00. Αυτή τη φορά καλεί στην Ομόνοια το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) και το ΠΑΜΕ.

Στη Θεσσαλονίκη, από τις 12 το μεσημέρι, πραγματοποιείται από φοιτητικούς συλλόγους συγκέντρωση στη Καμάρα και θα ακολουθήσει πορεία. Στις 19.30 το ΜΑΣ και το ΠΑΜΕ διοργανώνουν συλλαλητήριο στο άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Την ίδια ώρα στη Καμάρα θα συγκεντρωθούν μέλη της Πρωτοβουλίας για την Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία, μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενοι σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Ανάλογες κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί για σήμερα και σε άλλες πόλεις της χώρας, όπως σε Πάτρα, Ιωάννινα, Άρτα, Κέρκυρα και Ηράκλειο Κρήτης.


Ακόμα,
Η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Γιώργου Παπανδρέου και του Αντώνη Σαμαρά ξεμπλόκαρε τη συμφωνία κυβέρνησης-αξιωματικής αντιπολίτευσης στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ.
Ο πρωθυπουργός αποδέχθηκε τους δύο από τους τρεις όρους που έθετε η ΝΔ, δηλαδή την πλήρη κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και την εκλογή πρύτανη μέσα από λίστα επιτυχόντων κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού.

Ο τρίτος όρος, που αφορούσε στην συμμετοχή των φοιτητών (κατά 5%) στην εκλογή των πρυτάνεων, δεν έγινε δεκτός από την υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, αλλά… δεν προωθήθηκε και με ιδιαίτερη θέρμη από την ίδια τη ΝΔ. Κατά τις πληροφορίες μάλιστα λίγο πριν ανακοινωθεί το «ναι» της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπήρξε συνομιλία του κ. Σαμαρά με τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ στα γραφεία της Λ. Συγγρού προκειμένου να καμφθούν οι όποιες αντιδράσεις της «γαλάζιας» φοιτητικής νεολαίας.

Η συμφωνία της ΝΔ απέτρεψε και την ονομαστική ψηφοφορία την οποία δεν επιθυμούσε ούτε η κυβέρνηση, ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς ένας μικρός αριθμός βουλευτών και των δύο κομμάτων είχε διαμηνύσει ότι θα καταψήφιζε ή θα υπερψήφιζε, αντίστοιχα, κάποια άρθρα.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ, www.capital.gr
Θανάσης Χριστοδουλάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου